Actueel in de tuin: Februari

Gazon: Laat best eens door uw tuinaannemer een grondstaal nemen. Een grondanalyse zal u duidelijk maken wat de voedingstoestand van uw bodem is. U verneemt ook de pH-waarde. Gelijktijdig kan er ook een kalkbeurt gegeven worden. In periodes met vorst niet of zo weinig mogelijk op een besneeuwd of bevroren gazon lopen. Als de temperatuur het toelaat kunnen reeds grasrollen worden gebruikt om een gazon aan te leggen.

Februari is de maand waarin de Helleborus volop aandacht krijgt. Ook Galanthofielen of liefhebbers van sneeuwklokjes komen ruim aan hun trekken.

Bladverliezende heesters kunnen volop geplant en verplant worden als het niet vriest. Bereid steeds het plantgat goed voor. De bodem moet een goede structuur bezitten en over de nodige voedingsstoffen beschikken. Uw tuinaannemer kan op basis van een grondstaal u hierin gericht advies geven. Klimplanten moet je voorzien van een klimrek of als ze aan een gevel worden geplant en niet zelfhechtend zijn, moet je ze steun geven.

Wil je zelf al aan de slag? Eenjarigen kunnen binnen worden voorgezaaid. Er zijn ook soorten die winterhard zijn die eventueel al ter plaatse kunnen worden gezaaid, of in een koude bak.

Bij violen en primula's in bloembakken en potten moet je regelmatig de uitgebloeide bloemen verwijderen. Er zijn ook allerlei bloembollen in potten te verkrijgen om kleur te brengen op het winterterras: hyacinten, crocussen, tulpen, irissen, muscari.

Controleer ook regelmatig uw kuipplanten. Kijk om de ruimte te ventileren als de temperatuur het toelaat. Regelmatig water geven. Planten die in te kleine potten zitten verplanten. Bij anderen kan het eventueel volstaan om de bovenste laag potgrond te vervangen.

Laurieren kunnen nu gesnoeid worden. Doe dit met een snoeischaar om te vermijden dat bladeren gehalveerd worden. Ook uw tuinaannemer heeft hierin de nodige ervaring en materiaal. Rond buxusplanten kunt u eventueel wat zeewierkalk in de bodem inwerken.

Een tuinpad of nieuwe verharding aanleggen? Dit kan nu perfect. Er zijn tal van mogelijkheden. U bespreekt best de mogelijkheden rond aanleg en geschikte materiaalkeuze met uw tuinaannemer. Ook voor wie denkt aan de aanleg van een vijver of waterpartij kan nu reeds informatie verzamelen en starten met de voorbereidingen en planning. 

De afgestorven delen bij siergrassen en vaste planten mag u nu wegknippen. Bij zacht weer kunnen siergrassen al beginnen uitlopen en dan moet u voorzichtig de oude delen wegsnoeien zodat je de jonge scheuten niet beschadigt.

Groene aanslag op het terras en op paden wordt best nu verwijderd. Onkruid steekt mogelijks weer de kop op. Hou het onder controle door het regelmatig te verwijderen en bij te houden.

Snoeien: Na de bloei kunt u winterheide snoeien. Dit om te voorkomen dat de struiken een kaal hart krijgen. Bij bomen en heesters mag dood hout weggesnoeid worden. Niet meer uitstellen: Fruitbomen zoals appels en peren worden nu gesnoeid, maar niet bij vorst! Let er op bij klimplanten zoals wingerd, klimop, blauweregen en klimhortensia, die aan een huisgevel werden geplant, dat ze niet in de dakgoot groeien of afvoerpijpen klemmen. Indien dit nodig is kan je bladverliezende hagen nu flink terugsnoeien of inkorten.