Actueel in de tuin: December - Januari

Gras: Loop niet op een bevroren gazon of als het gras ontdooit na een vriesperiode. U loopt ook best niet op het gazon na een langdurige regenperiode. Kalk kan nog steeds gestrooid worden. 

Met een spitvork kunt u het gazon 'doorprikken' om te zorgen dat teveel aan water steeds kan worden afgevoerd. Strooi eventueel hierna een mengsel van zand en grond (compost) over het gazon.

Planten: Controleer regelmatig de terras- en kuipplanten in de winterberging. Laat de potkluit niet uitdrogen en geef regelmatig water (op temperatuur). Vooral bladhoudende soorten niet laten uitdrogen.

Planten die buiten in potten blijven staan controleren. Zorg ervoor dat er geen overtollig water in de onderschotels blijft staan. Planten en potten die heel vochtig staan kunnen tijdens vorstperiodes gemakkelijker vorstschade oplopen.

Uw tuinaannemer kan tijdens de winter ook uw jonge bomen aan palen aanbinden. Bij oude exemplaren kan de elasticiteit van deze banden verminderen of verdwijnen waardoor de stam wordt afgesnoerd en er zwakken plekken op de stam ontstaan.

De winter is een ideale periode om te planten. Uw tuinaannemer respecteert de algemene regel dat u evenwel niet plant tijdens periodes met vorst. Planten is een vak apart: er moet aandacht zijn voor een goed voorbereid en verrijkt plantgat. 

Bent u van plan om bessenstruiken aan te planten, informeert u dan op voorhand bij uw tuinaanaanemer omtrent de rassen en soorten.

Snoeien: Een aantal voorjaarsbloeiende struiken mogen nu niet meer gesnoeid worden. Dood hout mag steeds worden weggesnoeid bij bomen en heesters. 

Wintertip: Verhaksel de kerstboom en gebruik dit als mulchlaag.